Vägen till 8000 meters topparna?

Jag hittade denna lista för länge sedan tyckte den var lite intressant så tog vara på den. Tänkte att det kanske fler som kan tycka det så postar den. Den skall så klart tass med en stor nypa salt men enligt listan ligger vi på steg 3 eller 4 och det stämmer egentligen ganska bra men hur vi själva har resnonerat då valet för nästa expedition efter Aconcagua var uppe, Pamir eller Denali?

Steg 1: Lär dig grunderna inom Alpinism. Självarrest, rephantering, glaciär, etc. Detta kan du göra i norra Sverige eller Norge. Gå en av STFs kurser, bestiga de lite svårare topparna i Norden.

Steg 2: Kör diverse bestigningar i Alperna, Pyreenerna eller liknande. När detta är avklarat bör du klara PD upp till D i svårighetsskalan. Du bör ha minst ett par 4000 meters toppar under bältet.

Steg 3: Blicka utanför Europa. Bestig Elbrus, Denali eller några berg i Anderna. Lär dig vintercampa i norra Sverige under de värsta månaderna.

Steg 4: Kliv över 7000 meters gränsen. Det är nu du börjar bli redo för de riktiga höjderna. Åk till någon av de gamla sovjetiska provinserna t.ex. Pamir och Tien-Shen eftersom det är om är billigaste alternativen. Himalaya och dess trekkingtoppar blir en allför kostsam historia. Varva även med lite svårare turer i Alperna.

Steg 5: Bestig Cho-Oyu i en “commercial expedition” och gå över 8000+.

Steg 6: Spara pengar och bestig Mt. Everest.

Steg 7: K2 och alla 14st 8000 meters toppar?


Relaterade inlägg:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *