Sovsäck till Aconcagua

Marmot CWM EQ -40F Sleeping BagJag fick ett mail från en läsare vid namn Frank som undrade om sovsäckar så tänkte svara honom genom ett blogginlägg.

”Morrs,Sitter och läser ditt inlägg med intresse eftersom jag själv eventuellt kommer åka till Aconcagua i Januari. En av prylar som måste införskaffas är en ny sovsäck och det skulle vara intressant att veta vad du har för någon och vad den har för komfort temperatur./Frank”

Vad jag har läst mig till så rekommenderas det för Aconcagua en sovsäck som har -20°C som komfort, men har även sett packlistor med både högre och lägre komfortgräns.

Anneli Wester som har varit på Aconcagua två gånger (2009 och 2010) svarade följande när jag frågade henne om temperaturen på Aconcagua:

”Har som kallast haft ca -22 på natten, oftare runt -18–20 i camp Colera (samma som camp Berlin). I de andra lägren så dra av ca 5 grader per läger ungefär, som kallast alltså.”

Det som gör valet av sovsäck ännu svårare är att det är sommar i Argentina i januari och Mendoza har då en temperatur på 20-30°C. Detta gör att samma sovsäck skall användas från 20°C till -20°C. Detta gör att en sovsäck med helzip är ett krav.

Ett annat alternativ är att ha två sovsäckar, en tunn och en tjockare och på så sätt går det enkelt att reglera värmen efter behov. Först den tunna för att byta till den tjockare för att till sist använda båda. Om man redan är ägare av två sovsäckar som tillsammans ger en komfort temperatur på ca -20°C är det ett billigt och bra alternativ.

När det kommer till dun / syntet har Naturkompaniet en bra artikel, där följande går att läsa:

”En dunsovsäck ger dig mesta möjliga värme per gram fyllning. Om du prioriterar låg vikt och liten volym ska du välja en dunsovsäck. Tänk på att dun kräver lite extra varsamhet i hanteringen. Dunet är känsligt för fukt och värmer inte lika bra när det blivit blött. Det är viktigt att hålla dunsäcken ren och torr.”

Min erfarnehet är att vintersovsäckar i syntet är så otroligt skrymmade så det går bort bara av den anledningen, men även värme per gram är en viktig faktor i sammanhanget Vi har alla fyra dunsovsäckar (jag har själv bytt ut alla mina sovsäckar till dun).

Vintersovsäckar i allmänhet och vinterdunsovsäckar  i synerhet är mycket dyra, speciellt i Sverige. Som all frilufsutrsutning är även sovsäckar billigare i USA och det går att spara en rejäl slant på att passa på att handla en när man är där eller om man har någon vän som är där (Tack Øystein).

Det finns ett annat mycket prisvärt alternativ om man inte kan ta sig till USA: Roberts.pl. Roberts beskriver sig själv så här:
“ROBERT’S OUTDOOR EQUIPMENT specialises in production of down filled wear and down sleeping bags filled with natural down, goose down or duck down. Down sleeping bags – for summer and winter, oneseason and multiseason, tourist, outdoor and climbing, trekking and expedition, Himalayan and polar, hunting, survival and army.”

Både Mattias och Victor kommer ha Roberts sovsäckar på Aconcagua och jag och Stefan har sommar/3 säsongssäckar där ifrån. Som det går att läsa ut av tabellen nedan är Roberts mycket prisvärda och matchar USA priserna bra och krossar de svenska priserna. En annan stor fördel med Roberts är att de gör sovsäckarna efter beställningen alltså de måttsys och man kan själv välja färg på varje tygbit. Jag sov i min tre säsongs på Svellnosbreen runt turen och är super nöjd, hög kvalité och många smarta lösningar.

Roberts LHOTSE

Vårt val av sovsäckar har präglas en hel del av att sovsäcken ska kunna användas på andra expeditioner och vinterturen i Skandinavien, där av lite varmare sovsäckar än vi kanske behöver.
 

Avslutar med en lista över vad jag tycker men ska tänka på vid köp av sovsäck till Aconcagua.

  • Välj en dunsovsäck
  • Välj en med en komfort -20°C om den är bara tänkt till Aconcagua
  • Välj en med  en komfort på -30°C eller lägre om du planerar andra bestigningar/turer
  • Köp från USA eller Roberts
  • Välj en i rätt storlek så du slipper värma upp massa extra luft
  • Köp en med helzip

 

Namn Modell Vikt Comf. Min. Extrem Pris Sverige Pris betalt
Tobias Marmot CWM EQ -40F Sleeping Bag 2066g -40*     6 799 4 247
Victor Roberts LHOTSE 1100 700 cuin 1850g -28 -35 -49   3 064
Stefan Marmot Lithium 1330g -7.6 -14 -34.6 5 495  
Mattias Roberts LHOTSE 1100 800 cuin 1850g -35 -42 -57   4 032

*designed to deliver restful sleep, down to -40°C

Be Sociable, Share!

Relaterade inlägg:

This entry was posted in Aconcagua, Utrustning and tagged , by Tobias Falkberger. Bookmark the permalink.

About Tobias Falkberger

Tobias är 30 år och uppväxt i södra Sverige men flyttade 2005 till Umeå för att studera efter en skid- och klättersäsong i franska Chamonix. I Umeå träffade han resten av gruppen. Tobias jobbar på RiksTV i Oslo. Tobias har två examen på bachelornivå från Umeå universitet och läser nu Executive Master of Management på Handelshøyskolen BI vid sidan av jobbet. Han är intresserad av alla former av friluftsliv, sommar som vinter aktiviteter. Sedan hösten 2012 är det CrossFit på CrossFit Oslo som står som bas i träningen men kompletteras med löpning och stigcykling. Tobias har bestigit Elbrus 2007, Aconcagua 2012, Kilimanjaro 2012 och en expedition til Denali 2014.

One thought on “Sovsäck till Aconcagua

  1. Kul läsning om er expedition. Nu har ni ju redan hittat sovsäckar men annars kan jag tipsa om Alpikt.com som säljer både billiga dunprylar och även prisvärda sovsäcksöverdrag i funktionsmtrl.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>