Kilimanjaro

Sommaren 2012 reser Tobias och Victor tillsammans med sina sambos till Kilimanjaro, Afrikas högsta naturliga punkt och ett av Seven summits bergen. Kilimanjaro ligger i norra Tanzania och är en utslocknad vulkan på 5 892 meter över havet. Det är även världens högsta fristående berg, det vill säga ett berg som inte ingår i någon bergskedja.

Vi kommer denna gång åka på en organiserad paketresa där förrutom bestigning blir safari och relax på Zanzibar. Detta blir första gången för oss alla i Afrika och för tjejerna första gången på hög höjd, mycket spännande. Det kommer mer inforrmation när vi börjar närma oss avresa.

Uppe på Kilimanjaro finns en glaciär som håller på att smälta. Det beror dock inte nödvändigtvis på den global uppvärmning som ofta hävdas. Flera vetenskapliga studier visar att glaciären har minskat sedan 1880-talet på grund av torrare väder. Detta har lett till mindre nederbörd på bergets topp. Berget kan bestigas utan erfarenhet av bergsbestigning men det är inte helt ofarligt. Det låga lufttrycket som den höga höjden innebär kan framkalla allvarlig höjdsjuka. Stora klippblock har dessutom dödat turister vid flera tillfällen då blocken rasat ner på grund av att glaciären smälter.

Bergsmassivet bär en tät vegetation upp till 4 500 meter över havet. I de nedre delarna, där nederbörden är ringa, består vegetationen mest av taggbärande växter eller ren stäppvegetation. Mellan 1 300 meters och 3 000 meters höjd är växtligheten rent tropisk. Ovanför 3 000 meters höjd finns gräsmark som i sin tur, vid 4 500 meter, efterträds av kala stenbäddar och lavafält med sträckor av lös sand.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Kilimanjaro

Be Sociable, Share!

Relaterade inlägg:

This entry was posted in Kilimanjaro and tagged , by Tobias Falkberger. Bookmark the permalink.

About Tobias Falkberger

Tobias är 30 år och uppväxt i södra Sverige men flyttade 2005 till Umeå för att studera efter en skid- och klättersäsong i franska Chamonix. I Umeå träffade han resten av gruppen. Tobias jobbar på RiksTV i Oslo. Tobias har två examen på bachelornivå från Umeå universitet och läser nu Executive Master of Management på Handelshøyskolen BI vid sidan av jobbet. Han är intresserad av alla former av friluftsliv, sommar som vinter aktiviteter. Sedan hösten 2012 är det CrossFit på CrossFit Oslo som står som bas i träningen men kompletteras med löpning och stigcykling. Tobias har bestigit Elbrus 2007, Aconcagua 2012, Kilimanjaro 2012 och en expedition til Denali 2014.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>