Elbrus 2007

Den 25e Juli åkte vi till Ryssland för att bestiga europas högsta berg, Elbrus.
Elbrus ligger i bergskedjan Kaukasus som sträcker sig över 1000 km från Svarta havet i väst till Kaspiska havet i öst. Elbrus är beläget vid Georgiens gräns och består av två toppar västra toppen- 5642 m och östra toppen – 5621 m. Namnet kommer från persiskan och betyder ungefär ”två toppar”. Berget är vulkaniskt men inte aktivt.

Vi flög från Stockholm till Mineralnyie Vody via flygbyte och övernattning i Moskvas flygplats. Därifrån åkte vi sedan via minibuss ner till Terskol, där vi spenderar våran första natt och kollade runt lite i byn och packade om utrustningen. Dagen efter åkte vi ner till byn Elbrus, där vi startade våran bestigning av berget via den mycket ovanligare östra leden. Själva bestigningen tog totalt 10 dagar med några dagar för acklimatisering och vila inräknat. Vi tog även den östra leden ner då vi kände att det var omotiverat mycket besvär med att ta all packning över den östra toppen bara för att komma ner på den södra leden. Tyvär kom vi aldrig upp på den västra toppen då vi vände på den östra för at vi kände att klockan hade blivit lite väl mycket, det hade nämligen varit väldigt dåligt väder på eftermiddagarna nästan alla dagar vi varit på berget. När vi kom ner spenderade vi en del tid på den ryska landsbyggden, köpte billiga ylle produkter och åt god mat. Sedan var det dax att sätta sig på flyget hem igen.

europe

Be Sociable, Share!

Relaterade inlägg:

This entry was posted in Elbrus, Övrigt and tagged by Tobias Falkberger. Bookmark the permalink.

About Tobias Falkberger

Tobias är 30 år och uppväxt i södra Sverige men flyttade 2005 till Umeå för att studera efter en skid- och klättersäsong i franska Chamonix. I Umeå träffade han resten av gruppen. Tobias jobbar på RiksTV i Oslo. Tobias har två examen på bachelornivå från Umeå universitet och läser nu Executive Master of Management på Handelshøyskolen BI vid sidan av jobbet. Han är intresserad av alla former av friluftsliv, sommar som vinter aktiviteter. Sedan hösten 2012 är det CrossFit på CrossFit Oslo som står som bas i träningen men kompletteras med löpning och stigcykling. Tobias har bestigit Elbrus 2007, Aconcagua 2012, Kilimanjaro 2012 och en expedition til Denali 2014.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>