Akka 2007

akka I slutet på mars satte vi oss i bilen och åkte norrut, målet denna gång var berget Akka. Akka ligger i Stora sjöfallets nationalpark och är det berg som har högst höjdskillnad från fot till topp i Sverige, nästan 1500m och är 2016 meter högt. Namnet Akka är samiskt och kommer ifrån namnet på den samiska gudinnan som stod för det kloka och sköna här i världen.

Vi hade bara 4 dagar på oss så det gällde att det flöt på ganska bra med väder och dylikt när vi kom fram. Första dagen skidade vi över Akkajaure och när vi kom fram fick vi erbjudande om att vi kunde få övernatta i vedboden vid Akkastugorna, det var en väldigt stor vedbod med gott om plats utan ved så detta var ett bra alternativ mot att slå upp tält sent på kvällen. Dag två bestod av att ta sig upp så långt som möjligt på berget, eftersom vi kom iväg ganska sent så satsade vi på att hitta en bra tältplats för slagläge dagen efter, tyvärr började vädret bli sämre ju längre av dagen som gick, och när vi kom upp dit vi skulle slå läger så hade det blåst upp rejält. Så det blev snabbt upp med tältet och in och sova och hoppas på en bättre dag nästa dag.

Dag 3 grydde och vi vaknade till ett väldigt blåsigt och vitt väder. Sikten var dessutom väldigt dålig, så vi beslöt att vänta i tältet några timmar och hoppas på bättre väder. Tyvärr hände det inte mycket med vädret och eftersom vi inte hade några extradagar så var det bara att packa ihop våra saker och börja skida neråt igen. Det hade nu börjat bli väldigt slaskigt eftersom vi var ute sent på säsongen. Leden över sjön var delvis nästa helt under vatten och vi konstaterade snabbt att detta var nog sista veckan som man kunde korsa någorlunda torrskodd och säker. Efter vi satt oss i bilen och börjat köra hem så såg vi över Akkas topp hur det började klarna upp och såg nu riktigt bra ut. Typiskt. Men det var nog inte det sista vi såg av Akka.

Be Sociable, Share!

Relaterade inlägg:

This entry was posted in Expedition and tagged , by Victor. Bookmark the permalink.

About Victor

Jag är år, född och uppväxt i Umeå. Flyttade ner till Göteborg sommaren 2009 med min flickvän efter vi spenderat 5 månader i Sydney. Har pluggat datateknik på Umeå universitet och just nu jobbar jag som c/Lua programmerare på ett stort Japanskt företag som heter SATO. Älskar alla former av friluftsliv året runt, men speciellt vandring/klättring på berg. Tycker också väldigt mycket om att resa och kombinerar gärna resande med friluftsliv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>