Aconcagua 2011

Aconcagua (6962möh) ligger i västra Argentina, och är inte bara Sydamerikas högsta berg, utan även det högsta berget utanför Asien. Trots detta är det ett tekniskt väldigt lätt berg och kräver inga direkta tekniska kunskaper. Dock gör höjden att det inte är ett lätt berg att bestiga. Uppe på toppen finns bara 45% syre jämförelsevis mot vad som finns vid havsnivå. Detta gör att många som underskattar berget måste evakueras pga Akut höjdsjuka. Dödsfallen på berget är dock låga, och bara ett fåtal dör varje år.

Dagarna innan julafton går resan från göteborg med flyg till en stad i Argentina som heter Mendoza. Här kommer vi att skaffa gas till köket och om det är nått annat vi har missat. Här ordnar man också med dom tillstånd som krävs för att få bestiga Aconcagua. Härifrån reser man med buss till en liten håla som heter Puenta del inca, och det är härifrån man utgår. Två dagar tar det för att komma till baslägret Plaza de Mulas på 4370möh, där också världens högst belägna hotell ligger. Härifrån bär det av till Camp Canada på 4900möh. Sedan är nästa läger Camp Berlin på 5900möh som är sista stoppet innan toppen. Toppattacken härifrån är beräknad att ta någonstans mellan 8-12 timmar beroende på väder och hur bra acklematiserade vi har lyckats bli. Vi har även 3 extra dagar för toppattack om vädret inte skulle vara bra.

Sedan är det bara kvar att packa ihop och vandra ner till baslägret igen och därifrån vandra ut till Puenta del inca. Härifrån tar man bussen tillbaka igen till Mendoza och sedan flyget hem till Sverige igen. Mer detaljerad dag-till-dag planering finns till höger under länken ”Planering”.

Be Sociable, Share!

Relaterade inlägg:

This entry was posted in Aconcagua and tagged by Victor. Bookmark the permalink.

About Victor

Jag är år, född och uppväxt i Umeå. Flyttade ner till Göteborg sommaren 2009 med min flickvän efter vi spenderat 5 månader i Sydney. Har pluggat datateknik på Umeå universitet och just nu jobbar jag som c/Lua programmerare på ett stort Japanskt företag som heter SATO. Älskar alla former av friluftsliv året runt, men speciellt vandring/klättring på berg. Tycker också väldigt mycket om att resa och kombinerar gärna resande med friluftsliv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>